How To

Διαφορές vape μιας χρήσης με νικοτίνη και χωρίς νικοτίνη και Αλήθειες για τη Νικοτίνη

Nicotine vs Nicotine-Free

Vape μιας χρήσης με νικοτίνη ή Vape μιας χρήσης χωρίς νικοτίνη; Ιδού η απορία… Και είναι απόλυτα κατανοητό και σεβαστό να έχεις αυτό το δίλημμα όταν έχεις αποφασίσει να στραφείς στο ηλεκτρονικό τσιγάρο μιας χρήσης ως μία εναλλακτική πιο υγιή καπνική εμπειρία. Διαβάζοντας αυτό το άρθρο, όμως, θα καταλάβεις το νόημα της φράσης αθώος μέχρι αποδείξεως του εναντίον. Στο ειδώλιο, λοιπόν, κάθεται η νικοτίνη και εσύ θα κρίνεις από τα στοιχεία αν είναι αθώα ή ένοχη και σε ποιο βαθμό…

Νικοτίνη… στο πιάτο

Αν ήδη δεν το γνωρίζεις, είναι ώρα να μάθεις ότι έχεις φάει νικοτίνη με το πιρούνι ή με το κουτάλι ή την έχεις απολαύσει σε μία κούπα ζεστό τσάι. Και είναι απόλυτα φυσικό αφού βρίσκεται στη φύση και σε κάποια από τα τρόφιμα που τρώμε με την περιεκτικότητά της να μετριέται σε μικρογραμμάρια. Συγκεκριμένα, σε κάθε γραμμάριο μελιτζάνας φτάνει τα 100, σε μία πατάτα τα 15, σε ένα κουνουπίδι τα 52, στις πράσινες πιπεριές από 7,7 έως 9,2, σε μία τομάτα 7,1 ανάλογα με το βαθμό ωρίμανσής της και στο μαύρο τσάι μπορεί να κυμανθεί από 100 έως 285 μικρογραμμάρια.

Νικοτίνη, η γνωστή άγνωστη πλευρά της

Είτε στραφείς στο ηλεκτρονικό τσιγάρο μιας χρήσης με νικοτίνη ή ηλεκτρονικό τσιγάρο μιας χρήσης χωρίς νικοτίνη, οφείλεις στον εαυτό σου να γνωρίζεις και τις δύο πλευρές της ώστε να κάνεις συνειδητά την επιλογή σου.

Φυσικά, η κυρίαρχη θέση της νικοτίνης εντοπίζεται στα φύλλα καπνού του φυτού Nicotiana tobacum, ενώ βρίσκεται και σε 66 ακόμα είδη φυτών και συμπεριλαμβάνεται σε μία ομάδα χημικών ενώσεων, τα αλκαλοειδή. Ίσως σου φανεί περίεργο, αλλά η ιδιότητά της είναι να λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας για τα φυτά, χάρη στον αμυντικό μηχανισμό της ο οποίος απομακρύνει τους θηρευτές, τα έντομα που τα κατέτρωγαν συμβάλλοντας έτσι στην επιβίωσή τους.

Οι δύο όψεις της Νικοτίνης

Από τη στιγμή που η φύση μόνο ευεργετικές ιδιότητες μας προσφέρει εδώ και αιώνες, μας οδηγεί αναπόφευκτα στο συμπέρασμα ότι και η νικοτίνη ως φυσικό συστατικό κάτι καλό θα προσφέρει στον άνθρωπο. Και έτσι είναι… Ας δούμε πώς:

Η θετική πλευρά της Νικοτίνης

 • Σε ‘’μπουστάρει’’: Η νικοτίνη έχει αυτήν την ιδιότητα επιδρώντας στον οργανισμό μέσα από τα επινεφρίδια, τους αδένες που εκκρίνουν την αδρεναλίνη βοηθώντας τον να ξαναβρεί μία χαμένη ενέργεια, που τη δεδομένη στιγμή χρειάζεται.
 • Είναι ανεβαστική: Ενισχύει τις ευεργετικές ιδιότητες της ντοπαμίνης, μία εξαιρετικά σημαντική χημική ένωση που λειτουργεί ως νευροδιαβιβαστής του εγκεφάλου στην περιοχή όπου ελέγχονται η ευχαρίστηση, η εγρήγορση, η ικανοποίηση, ενώ έχει συνδεθεί και με θετικά συναισθήματα όπως εκείνο της ανταμοιβής.
 • Σε χαλαρώνει: Σε στιγμές νευρικότητας ή άγχους, η νικοτίνη μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση των επιπέδων της ορμόνης που σχετίζεται τόσο με την αύξηση όσο και τη μείωση του άγχους, τη Β-Ενδορφίνη.
 • Λειτουργεί… συγκεντρωτικά: Μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση της μνήμης και την ικανότητα συγκέντρωσης, ιδιότητες οι οποίες σύμφωνα με μελέτες αποδίδονται στην αύξηση της ακετυλοχολίνης στον εγκέφαλο η οποία λειτουργεί διεγερτικά, σε κρατάει σε εγρήγορση και προσφέρει περισσότερη ψυχική ενέργεια.
 • Μαζί σου στα… δύσκολα: Βοηθάει στην αύξηση της νορεπινεφρίνης, παραπλήσια ορμόνη της αδρεναλίνης, η οποία σε καταστάσεις άγχους και έντασης δείχνει να ‘’ξυπνάει’’’ τον εγκέφαλο ώστε να ανταποκριθείς στις περιστάσεις εστιάζοντας στον τρόπο αντιμετώπισής τους.
 • Χρήσιμη… από επιστημονικής άποψης: Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τον Paul Newhaouse έδειξε ότι η χρήση της σε μορφή αυτοκόλλητων βελτίωσε τη μνήμη, ενίσχυσε την προσοχή και το συντονισμό στο γνωσιακό κομμάτι ανθρώπων που βρίσκονταν στο πρώιμα συμπτώματα της νόσου Alzheimer. Επίσης, άνθρωποι που πάσχουν από τη νόσο του Πάρκινσον και καταναλώνουν τροφές που περιέχουν νικοτίνη, μπορούν να ωφεληθούν όπως επισημαίνει το Medical News Today, ενώ διεξάγονται έρευνες και για τη συμβολή της στην επιβράδυνση αυτής της νόσου.

Η Αρνητική πλευρά της Νικοτίνης

 • Δεν μπορείς μακριά της: Το γεγονός ότι δημιουργεί εθισμό αποτελεί το κυριότερο μειονέκτημά της. Ναι, η νικοτίνη είναι ο λόγος που διατηρεί τη συνήθεια του καπνίσματος έχοντας ως επακόλουθο τις βλαβερές συνέπειες που προκαλεί στον οργανισμό.
 • Ατομική υπόθεση: Η λήψη νικοτίνης αποτελεί προσωπική υπόθεση και αυτός είναι ένας σημαντικός λόγος ο οποίος καθορίζεις και τις παρενέργειες που μπορεί να έχει. Παράμετροι όπως η ηλικία, το βάρος, η ανεκτικότητα στη νικοτίνη, η ταυτόχρονη λήψη της με άλλες ουσίες και βέβαια η ποσότητα χρήσης της μειώνουν ή αυξάνουν τις όποιες συνέπειες μπορεί να επιφέρει.
 • Χωρίς μέτρο: Αν αναρωτηθείς πόσοι από εμάς έχουμε εθισμό στη σοκολάτα, στη ζάχαρη, στα αλμυρά, στα αναψυκτικά και σε άλλα τρόφιμα ή ροφήματα, είναι εύκολο να οδηγηθείς στο συμπέρασμα ότι το μέτρο αποτελεί ‘’πανάκεια’’ υγείας. Η υπερκατανάλωση, λοιπόν, είναι η λέξη κλειδί σε ό,τι τρώμε και πίνουμε. Όταν ξεπερνάμε το όριο, μόνοι μας μετατρέπουμε το ωφέλιμο σε βλαβερό. Το ίδιο ισχύει και για τη νικοτίνη, η υπερβολική χρήση της οποίας μπορεί να επιφέρει ανεπιθύμητες παρενέργειες όπως, βήχα, πονοκέφαλο, ζάλη, αύξηση των παλμών της καρδιάς, στομαχικές ενοχλήσεις, μείωση της όρεξης, μούδιασμα στα δάχτυλα. Επιπτώσεις που μπορεί να εμφανιστούν τόσο σε ανθρώπους που καταναλώνουν νικοτίνη για πρώτη φορά, αλλά και σε εκείνους που έχουν συνηθίσει τη χρήση της.

Η αλήθεια σε αριθμούς.

Αναμφισβήτητα, το ηλεκτρονικό τσιγάρο μιας χρήσης αποτελεί μία εναλλακτική πρόταση και μία εξαιρετική λύση για πολλούς καπνιστές που θέλουν να απαλλαγούν από τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος κατανοώντας τα οφέλη που τους προσφέρει το άτμισμα στην υγεία τους και στην καθημερινότητά τους.

Υποθέτοντας, ότι σύμφωνα με πολυάριθμες έρευνες και μελέτες που δείχνουν ότι η νικοτίνη δεν ευθύνεται για τις συνέπειες που προκαλεί το κάπνισμα, το ηλεκτρονικό τσιγάρο δείχνει να είναι και να παραμένει η πλέον ασφαλής επιλογή έναντι του συμβατικού τσιγάρου και του καπνού.

Ας το δούμε και σε αριθμούς:

4.000 χημικές ουσίες: Πολλοί αναφέρουν ότι υπάρχουν μέχρι και 7.000 χημικές ουσίες οι οποίες περιέχονται στον καπνό ενός τσιγάρου.

250 χημικές ουσίες: Αυτός είναι ο αριθμός των ουσιών που έχουν αποδειχτεί ότι είναι καρκινογόνες οι οποίες περιέχονται σε ένα συμβατικό τσιγάρο.

10mg νικοτίνης: Τόσα περιέχει ένα τσιγάρο, αλλά μόλις 1 έως 2 mg εισπνέονται άμεσα.

Νικοτίνη: Η απομυθοποίηση ενός μύθου

Αναμφισβήτητα, η νικοτίνη κλέβει την παράσταση ως το πιο… διάσημο συστατικό που περιέχεται στον καπνό ενός τσιγάρου. Και αυτό οφείλεται στην εξαιρετική ικανότητά της να επιδρά άμεσα στον οργανισμό όπως έχουμε ήδη αναφέρει ενεργοποιώντας ένα μέρος του εγκεφάλου, γνωστό με την ονομασία ‘’κέντρο ευχαρίστησης’’. Αυτός είναι και ο λόγος που έχει θεωρηθεί υπεύθυνη για τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος, χωρίς όμως να είναι!. Γιατί η αλήθεια βρίσκεται αλλού, στις υπόλοιπες ουσίες, σχεδόν όλες, και τις τοξίνες που περιέχονται στο τσιγάρο και είναι υπεύθυνες για πολλές ασθένειες.

Η νικοτίνη προκαλεί καρκίνο; Ναι ή όχι;

Η ερώτηση του ενός εκατομμυρίου δολαρίων!

Αν έπαιζες σε τηλεπαιχνίδι ερωτήσεων, αυτή ήταν η τελευταία ερώτηση, και εσύ απαντούσες, όχι, θα είχες φύγει με ένα εκατομμύριο δολάρια ή… ευρώ!

Γιατί αυτή είναι η σωστή απάντηση! Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο – International Agency Of Research Of Cancer* που υπάγεται στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας – World Health Organization ‘’Η νικοτίνη αποτελεί κοινή χημική ένωση που υπάρχει στα φυτά του καπνού και έχει την ιδιότητα να καθιστά τον καπνό εθιστικό χωρίς απαραιτήτως να προκαλεί άμεσα καρκίνο. Τα άτομα που είναι εθισμένα έχουν περισσότερες πιθανότητες να συνεχίσουν να εκτίθενται στις καρκινογόνες ουσίες που περιέχονται σε καπνιζόμενα και μη καπνιζόμενα προϊόντα καπνού’’.

Διαφορές vape με νικοτίνη και vape χωρίς νικοτίνη

Τι εστί Ηλεκτρονικό τσιγάρο μιας χρήσης με νικοτίνη

Ηλεκτρονικό τσιγάρο μιας χρήσης με νικοτίνη, ή για συντομία Vape μιας χρήσης με νικοτίνη, αποτελεί τη συσκευή που ατμοποιεί νικοτίνη η οποία εισπνέεται από το χρήστη/ατμιστή και δεν πραγματοποιείται καύση ή χρήση φύλλων καπνού. Η καπνική αυτή διαδικασία ονομάζεται ‘’άτμισμα’’. Το ηλεκτρονικό τσιγάρο μιας χρήσης ή Vape μιας χρήσης, με ή χωρίς νικοτίνη μπορείς να το βρεις σε διάφορα σχήματα, χρώματα και γεύσεις. Όλα, όμως, είναι πρακτικά και μπορείς να τα έχεις παντού μαζί σου.

Τι είναι το «χτύπημα» της νικοτίνης στο ηλεκτρονικό τσιγάρο

Ως ‘’χτύπημα’’ στο λαιμό, ή throat hit χαρακτηρίζεται η αίσθηση που νιώθεις κατά τη διάρκεια του ατμίσματος στο πίσω μέρος του λαιμού η οποία μοιάζει με εκείνη του τσιγάρου. Αυτός είναι και ένας από τους βασικότερους λόγους που επιλέγεται το Vape μιας χρήσης με νικοτίνη για όσους βρίσκονται στη μεταβατική περίοδο κατά την οποία περνούν από το τσιγάρο στο ηλεκτρονικό τσιγάρο με νικοτίνη.

Φυσικά, το ‘’χτύπημα’’ έχει τη διαβάθμιση που υπάρχει και στο τσιγάρο. Ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο με υψηλή περιεκτικότητα σε νικοτίνη δίνει πιο ‘’έντονο’’ χτύπημα και είναι για εσένα που επιλέγεις τσιγάρα με υψηλή περιεκτικότητα σε νικοτίνη. Για σένα που προτιμάς τα ελαφριά έως πολύ ελαφριά τσιγάρα, το Vape μίας χρήσης με νικοτίνη σε χαμηλή περιεκτικότητα είναι το ιδανικό.

Ηλεκτρονικό τσιγάρο μιας χρήσης χωρίς νικοτίνη

Σίγουρα θα απαντήσεις το αυτονόητο, ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο χωρίς νικοτίνη απλά δεν περιέχει νικοτίνη. Όμως, είναι κάτι παραπάνω! Το άτμισμα χωρίς νικοτίνη μπορεί να σε βοηθήσει στην προσπάθειά σου να απεξαρτηθείς από τον εθισμό που προκαλεί ή ακόμα και να μειώσεις σταδιακά την πρόσληψη απολαμβάνοντας μία καπνική εμπειρία με μηδενική περιεκτικότητα σε νικοτίνη. Για πολλούς καπνιστές το vape μιας χρήσης χωρίς νικοτίνη δείχνει να είναι η λύση που ζητούν για να διακόψουν οριστικά το κάπνισμα.

Πώς να διακόψεις το κάπνισμα σε 3 φάσεις

Για εσένα που ανήκεις στην κατηγορία των καπνιστών που θέλουν να απέχουν ολοκληρωτικά από κάθε μορφής καπνική συνήθεια, το ηλεκτρονικό τσιγάρο μιας χρήσης μπορεί να σε βοηθήσει να επιτύχεις στο στόχο σου:

 1. Πρώτη φάση: Διακόπτεις εξ ολοκλήρου το συμβατικό κάπνισμα και επιλέγεις ηλεκτρονικό τσιγάρο με νικοτίνη σε περιεκτικότητα που νιώθεις ότι σε καλύπτει μέχρι να συνηθίσεις τη νέα αυτή καπνική διαδικασία.
 2. Δεύτερη φάση: Περιλαμβάνει τη μετάβαση από το ηλεκτρονικό τσιγάρο με νικοτίνη στο ηλεκτρονικό τσιγάρο χωρίς νικοτίνη, για το διάστημα που θεωρείς ότι σε προετοιμάζει μέχρι την ολική αποχή σου.
 3. Τρίτη φάση: Διακόπτεις ολοκληρωτικά και τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου χωρίς νικοτίνη.

Για όλα υπάρχει η πρώτη φορά;

Όχι! Η απάντηση είναι όχι! Εάν δεν έχεις καπνίσει ποτέ στη ζωή σου, ή έστω, αν έχεις δοκιμάσει μία φορά κάπνισμα ή άτμισμα και έχεις επιλέξει να απέχεις εντελώς από κάθε καπνική εμπειρία, καλό είναι να συνεχίσεις έτσι.

Τα συμπεράσματα είναι δικά σου

Αν ρωτώντας πας στην πόλη, επιλέγοντας να ενημερώνεσαι οδηγείσαι στη σωστή επιλογή. Υπάρχει πολύ μεγάλη απόσταση μεταξύ αλήθειας και φήμης. Για αυτό μην αρκείσαι σε ό,τι ακούς αλλά σε ό,τι εσύ διαβάζεις και κρίνεις καλύτερο για εσένα.